Jeste li znali da imate oko 0,13 posto šanse da u restoranu dobijete divljeg jadranskog brancina?
Branko Šuljić, najbolji hrvatski ribarski komentator, jučer je u Novom listu objavio službene statističke podatke o ulovu ribe u Hrvatskoj u 2022. godini. Podaci su očekivani. Ulov je neznatno, za 156 tona manji nego 2021, financijski su rezultati bolji nego 2021. a u ukupnoj strukturi ulova uvjerljivo dominira srdela, koje bi se lovilo i mnogo više da nije lovostaja. Jedan podatak iz ribolovnih statistika, međutim, baš bode oči.
adsense_content_v3
Državni statističari tvrde da je lani ulovljeno samo 13 (trinaest) tona brancina. Nasuprot tome, hrvatske su marikulture lani uzgojile nešto više od 10.000 tona brancina. Hrvatskom uzgoju treba dodati i stanovite količine uvoznih uzgojenih brancina, koje prodaju razni hrvatski distributeri hrane: radi se najčešće o velikim francuskim brancinima, koji se pripremaju i u mnogim skupim jadranskim restoranima, premda ti restorani uglavnom ne žele priznati da je riječ o uvoznoj ribi.
E sada, ako usporedimo trinaest tona ulovljenih divljih brancina s više od deset tisuća tona uzgojenih brancina, gosti hrvatskih restorana imaju, simbolički govoreći, otprilike 0,13 posto šanse da pojedu divljeg brancina. Ovo je zaista simbolička računica, jer gospodin Šuljić s pravom upozorava da je brojka od 13 tona ulovljenih brancina premala naprosto zato što se ulov oborite ribe često ne prijavljuje. S druge strane, vrlo mnogo uzgojene ribe se izvozi.
No, bazični su odnosi nesporni; uzgojenih je brancina na hrvatskom tržištu upravo neusporedivo više od divljih, a divlji predstavljaju minimalni, statistički zanemarivi segment ukupne ponude brancina. Što opet znači da u sasvim malo hrvatskih restorana, poput Plavog podruma i Marine, možete biti sigurni da ćete zaista dobiti divljeg jadranskog brancina. Dobra je strana priče o stvarnom stanju tržišta brancina u Hrvatskoj u tome što je dio uzgojenih brancina, osobito onih s oznakom ikejima, zaista prilično visoke kvalitete. Ali, još jednom želimo ponoviti da gosti velike većine hrvatskih, a osobito jadranskih restorana ne trebaju maštati da će tijekom ljeta na moru jesti svježu i divlju jadransku bijelu ribu.


